Je huis Feng Shui maken

Feng shui – uitgesproken als foeng sjwee – toepassen in huis kan veel positieve invloed hebben op je dagelijkse leven. Het zou goed zijn voor de stimulans van eigen succes, vitaliteit en harmonie. Met kleine en grote verandering pas je de ‘flow’ aan van je huis, welke seizoensgebonden zijn. Ikzelf heb een keer met veel interesse zo een informatief artikel doorgenomen en de informatie opgeslagen, waardoor ik nu elke keer met het plaatsen van een spiegel toch even terugdenk aan deze filosofie. Dit vooral omdat ik ook daadwerkelijk een verschil heb gemerkt in de rust die ik kan vinden in een ruimte als ik de trucs heb toegepast. Lees dus vooral even mee zodat ook jij weet wat je moet doen om jouw interieur feng shui te maken.

Wat is het eigenlijk?

De filosofie en leer van Feng shui is van Chinese afkomst en benadrukt dat het huis niet alleen als een derde huid is, maar ook de ruimte biedt tot expressie van de eigen persoonlijkheid.

Zoals je huis is, zo ben jij ook en zoals jij bent, zo is je huis

Feng shui betekent letterlijk ‘wind en water’. De relatie tussen de mens en zijn omgeving is het speerpunt van de eeuwenoude studie Feng Shui. Het gaat om die harmonie vinden en balans in het kiezen van kleuren, indelingen, materialen, functies en zelfs de juiste plaatsing van meubilair. Hierdoor wordt je omgeving beter gebalanceerd en harmonieuzer, waardoor dit een positief effect heeft op de persoonlijke gemoedstoestand.

Tips over Feng shui kun je overal op het internet vinden. Wil je je echter meer verdiepen in de leer van, dan kun je een consult laten langskomen in je huis. Ook zijn er veel interessante boeken boordevol waardevolle informatie en toe te passen tips. Om een idee te krijgen hebben we hier wat links naar boeken om aan te schaffen.

Wil je toch nu al wat tips & tricks weten? Lees dan verder om te zien hoe jij elke ruimte Feng shui kan inrichten.

De slaapkamer

1. Opruimen

Het klinkt misschien cliché, maar het is een belangrijk punt. Mijn moeder zegt heel vaak: “Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd”. Deze is altijd blijven steken, en ook nu heb ik de ongeëvenaarde regel dat alles in huis een plekje moet hebben. Om de belangrijkste spullen te verzamelen kun je de Marie Kondo techniek gebruiken. Is het echt iets wat je wilt hebben en ervaar je er plezier van? Probeer de decoratie vervolgens verspreid en met balans in je kamer neer te zetten. Op die manier oogt de kamer niet te druk en kun je er beter tot rust komen. Het is belangrijker dat je kamer schoon en fris is! Dit staat gelijk aan een goede nachtrust en fijn ochtendritueel.

2. Gezicht naar de deur

Ken je dat gevoel dat je niet zeker weet of je de deur wel dicht hebt gedaan? Dezelfde onrust geldt voor een bed dat zo gepositioneerd staat dat je geen zicht hebt op de slaapkamer deur. Altijd met je gezicht naar de deur slapen zorgt ervoor dat je niet ‘s nachts met een wakend oog ligt. Het brengt rust in je hoofd en je bent niet onbewust alert. Die goede nachtrust brengt zoveel positieve impact, dat dit zeker een herschikking van je interieur waard is.

3. Het bed

Investeer allereerst in een goed matras. Dit heeft namelijk niet alleen ‘s nachts profijt, maar ook voor je houding en daardoor gezondheid van je eigen lichaam gedurende de dag. Probeer naast het hoofdeinde van je bed twee dezelfde nachtkastjes neer te zetten. Op deze manier creëer je balans in je slaapkamer die ook beter is voor je relatie. Het zorgt volgens feng shui voor een groter saamhorigheidsgevoel. De belangrijkste is echter nog: hang geen planken of kastjes boven je bed. Deze houden de energie tegen en belemmeren de nachtrust. Het verstoord je harmonie doordat je ‘s avonds weer alert bent voor eventueel vallende spullen.

4. De kleuren van Feng shui

Voor een kamer waar je tot rust komt zijn ook rustgevende kleuren van belang. Rustgevende kleuren zijn bijvoorbeeld: lichtblauw, groen, lichtroze, geel, wit en lavendel. Wanneer je wat meer spice zoekt in je liefdesleven raden ze een herfst-rode kleur aan. Dit hoeft niet op de muur, maar helpt al wanneer deze zichtbaar is in decoratie en accessoires. Let bij het kleuren van je slaapkamer op een balans tussen koude kleuren en warme kleuren. Hang daarnaast ook een mooie foto of een schilderij op die je ziet wanneer je opstaat uit bed. Dit geeft je een goede boost en een flinke portie goed humeur.

5. Betrek de natuur en weg met apparatuur

Zet een raam op een kier of zorg voor goede ventilatierooster voor frisse lucht die in de kamer kan circuleren. Dit geeft je extra energie gedurende de nacht. Ook planten zijn mooie aanwinsten, die de natuur naar binnen brengt. Nog een tip: plaats een fles water in je slaapkamer voor de luchtvochtigheid. Dit zorgt voor een extra frisse start van de dag.

Naast de natuur is het ook de bedoeling om geen apparatuur in je slaapkamer te hebben. Vaak ontkom je hier niet aan, helemaal niet met onze trouwe telefoons die ons overal volgen. Zorg er daarom voor dat apparatuur zoals televisies en computers uit staan met het liefst een dekentje eroverheen wanneer je gaan slapen. De slechte straling kan hierdoor niet de nachtrust verstoren.

De woonkamer

1. Vormen

Een vierkante of rechthoekige woonkamer zorgt voor goede feng shui. Probeer hierbij donkere hoeken te voorkomen door hier een mooie sierlamp te plaatsen, of een plant neer te zetten. Vooral planten met ronde bladeren doen het goed in de Feng Shui, deze zorgen voor positieve energie. Wanneer je een ronde of driehoekige woonkamer hebt, is het aan te raden om schermen of meubels te gebruiken zodat de kamer beter wordt verdeeld. Zachte kussens en afgeronde vormen zijn goed voor de meubels. Dit creëert een balans tussen mannelijk en vrouwelijk.

2. Kleuren kiezen

In de leer van feng shui wordt er gekeken naar de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Elk element heeft zijn eigen kleurenpalet.
Vuur staat voor rijkdom, luxe, passie, liefde en romantiek. Hiervoor kan je de kleuren rood, oranje, paars, roze en geel gebruiken.
Water staat voor helderheid, inspiratie, ontspanning, vernieuwing, en adel. Gebruik hiervoor de kleuren blauw en zwart.
Metaal staat voor duidelijkheid, onschuld, reinheid, spiritualiteit, zuiverheid, hoop, uitgestrektheid en openheid. Gebruik dan grijs en vooral veel wit in je feng shui woonkamer.
Hout staat voor stabiel, aarding, betrouwbaar, moederlijke en comfort. De kleuren bruin en groen vertegenwoordigen hout.
Aarde staat voor geluk, warmte en stimulerend. Gebruik hiervoor beige en lichtgeel

3. Obstakels zijn taboe

Volgens de wijze Chinezen moet de feng shui kunnen vloeien door de kamer. Zet daarom nooit hoge dingen midden in de kamer, maar hou deze juist leeg. Het midden van de ruimte is het hart, en hier moet orde en rust heersen voor positieve energie. Ruime doorloop paden zijn ook goed voor de stroming van de positieve energie en je moet vooral niet ergens tegenaan botsen of lopen wil je deze energie behouden.

4. Positie van de bank

Banken die voor een raam staan of los in de ruimte zijn een afrader. Dit zorgt voor een alerte en oncomfortabele houding. Wanneer een bank tegen een dichte muur is geplaatst of een ruimer meubel als obstakel tegen zijn rug heeft staan, heeft men meer zelfvertrouwen. De bank staat gegrond en er kan niks onverwachts achter je gebeuren. Dit zorgt voor een
goede sfeer. Zorg daarbij voor goed uitzicht op de deur. Let erop dat deze deur niet wordt weerspiegelt in spiegels.

5. Familie en kunst

Een groot familieportret of een kunstwerk dat is gemaakt door de familie zorgt voor een positieve boost in de feng shui. Dit benadrukt het familie-element en daardoor een goede gemoedstoestand. Spullen die aangeschaft zijn met op dat moment een postieve energie zullen deze herinnering oproepen en zijn daardoor welkom in de woonkamer om op te hangen of neer te zetten.

Badkamer en toilet

1. Lucht

Ventilatie is belangrijk in elke ruimte, maar in de badkamer en toilet nog net iets meer. Zorg er echter wel voor dat je voeten niet te koud worden en de ruimte een lekkere warme temperatuur behoudt. Geurolie wordt veel gebruikt bij feng shui, hiermee kan je je stemming beïnvloeden. Probeer hierbij te variëren in geur en producten, zodat je kan kiezen en jezelf blijft ruiken wanneer je uit die dampende douche stapt.

2. Licht

Niet iedereen heeft de luxe van een badkamer met veel natuurlijk licht. Vaak is er maar één lamp aanwezig waar we een veel te wit en fel licht in hebben gedraaid. Het is volgens de leer van feng shui beter om meerdere lichtbronnen te nemen met sierlicht. Kaarsjes zijn bijvoorbeeld ook heel leuk. Ze zijn niet alleen goed voor de romantiek, maar ook voor de ontspanning en feng shui stroming. Een dimmer kan ook al veel helpen, dit zorgt ervoor dat je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds niet te fel licht op het hoofd hebt staan.

3. Kleuren

Voor de badkamer zijn de kleuren grijs, crème en lichtblauw het meest geschikt volgens feng shui. De tegels van de muren trekken is niet nodig, er zijn genoeg andere manieren om deze kleur te betrekken in de ruimte! Meubels en handdoeken of decoratie is vaak al genoeg. Een badkamer moet namelijk vooral niet te druk worden. Wanneer deze kleuren je niet liggen, probeer dan voor een zacht kleurenpalet te gaan.

4. Details

Moeiteloos leven, balans en harmonie zijn belangrijke dingen bij feng shui. Energie verliezen aan dingen die onnodig zijn staat hier vooral niet tussen. Probeer daarom alles wat je gebruikt of opmaakt in de badkamer direct op te ruimen of aan te vullen. Geen lege shampooflessen in de douche, geen gebruikte wattenschijfjes op de wastafel en geen lege toiletrollen op de houder!

5. Natuurlijke materialen

Water en hout zijn twee elementen die het goed doen in de badkamer. Probeer voor houten kasten of rieten manden te kiezen. En wanneer er genoeg licht is probeer dan planten in de badkamer te plaatsen. Als je nog geen wastafel hebt gekozen of deze eventueel zou willen vervangen, ga dan voor een natuurstenen wastafel. Helemaal geweldig hoe deze robuuste wastafels elke badkamer tot spiritueel paleisje kunnen omtoveren. Een stapeltje mooie keien in de badkamer doet het ook goed voor de feng shui stroming.

Studeerkamer & kantoor

1. Positie van macht en kracht

Plaats het bureau in een rustige omgeving, zonder te veel lawaai van buiten. Dit kan je concentratie zwaar beïnvloeden. Volgens de feng shui leer is er ook een goede mogelijkheid om een positie te bereiken waarin je jezelf machtiger voelt. Dit alles heeft te maken met de relatie tussen de deur en het bureau. Zit niet met je rug naar de deur, houdt deze op veilige afstand en zorg ervoor dat je ook niet in dezelfde lijn met de deur staat. Een uitzicht – vooral een mooie – zal daarbij erg stimulerend zijn voor het succes. Met je gezicht naar de muur zal dit juist blokkeren. Kan het niet anders dan dat je je bureau tegen een muur zet, maak dan gebruik van spiegels of kunst die deze muur visueel laten ‘verdwijnen’.

2. Maak ruimte

Wat voor elke kamer geldt, is ook hier het geval. Hierbij gaat het erom dat er ruimte in het hoofd nodig is voor succes en concentratie. Ook is het in een schone en opgeruimde werkkamer mogelijk om energieker aan nieuwe projecten te beginnen of met meer enthousiasme iets af te ronden. Bedenk een slim opruimsysteem zodat de rommel niet al je energie wegzuigt.

3. Kleuren

De muren van de studeerkamer kunnen het beste een neutrale kleur hebben. Pastelkleuren of wit zijn hierbij het beste. Het mag echter niet te donker en ook niet te fel worden in de ruimte. Felle kleuren, zoals rood, oranje en geel, zullen het zeer lastig maken te concentreren op het werk. Donkere kleuren zullen de kamer klein laten aanvoelen en is niet goed voor de stroming van energie. Wanneer de ruimte als basis een zachte kleur heeft is het mogelijk om met kleur te spelen in decoratie en aankleding.

4. De natoer

Met planten is het mogelijk een werkomgeving sfeervol te maken en brengt wat kleur terug. Daarnaast hebben ze een heerlijke zuiverende functie van de lucht en gelukkig een lekkere geur. Vooral als tegenwicht voor de elektrische apparatuur is het aan te raden veel platen te gebruiken. Ze verminderen stress, kunnen hoofdpijnklachten wegnemen en helpen tegen verkoudheid. Vermijd wel puntige planten.

5. De juiste verlichting

Een goed licht bij het lezen is zeer noodzakelijk. Niet alleen is het voor je houding beter omdat je de dingen beter kan zien en hierdoor beter zit, het is ook beter voor je ogen. Meerdere lichtpunten zijn daarbij goed voor de stroming van energie. Wanneer het kan, gooi de gordijnen open voor natuurlijk licht. Probeer anders de kamer goed te verlichten met grotere lampen en een goede bureaulamp. Geurkaarsen zijn ook een goede tip. Deze ruiken lekker en zijn goed voor verlichting en concentratie.

Nu nog zelf toepassen

Dat was een hele bak met informatie en dit was pas de beknopte versie. Het is nu aan jou om te bepalen waar jij je fijn bij voelt en wat je wilt toepassen om jouw interieur feng shui te maken. Ik ben in ieder geval enthousiast en kan me in sommige punten heel goed vinden, welke ik dan ook zelf thuis heb toegepast en regelmatig in mijn ontwerpen naar voren zie komen. Een fris en gezond leven is immers altijd fijn!