Wekelijkse reset routine – geest, lichaam & ziel

We hebben allemaal wel eens in een sleur gezeten. Of het nu komt omdat we geen motivatie hebben, gestrest en moe zijn, de goede voornemens van het jaar zijn vergeten of dag in dag uit hetzelfde doen. Vaak hebben we pas achteraf door wat er is gebeurd, als we ons er niet lekker bij voelen en ontevreden aan de dag beginnen. Kortom, er is een wekelijkse reset routine nodig.

Het is normaal om nooit 100% tevreden te zijn met je leven, zolang je maar fris en vers en gelukkig aan de dag begint en tevreden op de bank ploft s’ avonds. Ik ben dan ook een groot voorstander om bewust en gericht om te gaan met je geest, lichaam en ziel. Het samenstellen van een plan, wekelijkse routines in plek zetten en aandacht geven aan deze onderwerpen zorgen ervoor dat ik al snel tevreden met mijn leven ben. Ben jij benieuwd hoe ik dat doe? In 9 simpele stappen leg ik het je uit!

1. Reset je wekelijkse slaap routine

Wist je dat mensen langer opblijven als ze het gevoel hebben geen controle te hebben over hun dagelijkse leven? Slaap is echter zo belangrijk en helpt niet alleen met een goede lichaamsstofwisseling, hongersignalen, immuniteit en je humeur.. het houdt je ook jong!

  • Reken uit hoe jij minstens 8 uur slaap kan krijgen voordat je de dag begint.
  • Beschrijf wat jij het liefste voor jezelf hebt gedaan op een avond (controle terug pakken) en voer dit rond 20:00-21:00 uit.
  • Start je nachtroutine 30 minuten voordat je gaat slapen. Doe in deze 30 minuten veel aan zelfzorg. Denk aan een haarmasker, huidverzorging, bad/douche moment, het lezen van een boek en klaarleggen van je kleding voor de volgende dag.
  • Probeer 6 dagen per week deze routine aan te houden met 1 ‘uitslaap dag’.
  • Zorg voor een lekker ruikende kamer met behulp van essentiële oliën

 

2. Drink genoeg water

We worden er mee doodgeslagen, maar dat komt omdat de gemiddelde Nederlander maar 0,5 liter water op een dag drinkt. Dat is veels te weinig! Kijk of je een bidon kan kopen die er voor zorgt dat jij standaard water op je bureau hebt staan. Mijn persoonlijke favoriet is de camelbak, welke ook makkelijk de auto in mee kan zonder lek gevaar! Maak je water lekkerder door wat citroen en munt toe te voegen.

3. Frisse lucht

Sporten is altijd goed voor je, maar niet iets wat je zomaar kan oppakken. Iets wat je wel kan doen is 10 minuten wandelen. Ga naar buiten met je lunchpauze, wanneer je even weg wilt stappen van werk of in de avond na het eten. Zonder je telefoon voor de korte afstanden of met een podcast als je dik een half uur wilt doorstappen. Voel de frisse wind op je huid en oefen diepe en bewuste ademhaling ritmes. Ook als je geen zin hebt, zul je merken dat het je zoveel goed doet.

4. Digitale detox

Je realiseert het je misschien niet, maar constant verbonden zijn en ‘aan’ staan is zwaar vermoeiend. Vooral de verwachting die we bij onszelf leggen – en het idee hebben dat anderen die bij ons leggen – om actief bereikbaar te zijn en te laten zien hoe geweldig prachtig mooi ons leven is, is onrealistisch en doet je niet goed. Er is altijd iemand die het mooier en beter kan en dat vergelijken is niet gezond. De enige concurrentie die je hebt, is met de persoon die je gisteren was. Zorg er daarom voor dat je alleen apps op je telefoon hebt staan waar je echt gebruik van maakt, die je motiveren en die je helpen in je dagelijkse leven. Kan je nog geen rust vinden door FOMO? Zet dan je telefoon helemaal uit om 20:00 en 21:00 en ga cold turkey.

5. Zet je voornemens en doelen om in stappen

Heb jij goede voornemens of doelen op je to-do lijst staan waar je maar niet aan toe komt? Zet ze om in stappen en routines. Wil je bijvoorbeeld vroeger opstaan? Maak dan een schema waarin je elke week 5 minuten eerder opstaat. Kleine realistische stappen die te makkelijk lijken om waar te zijn, gaan jou brengen naar waar je wilt staan in de toekomst. Een to-do lijst ergens in een keukenla leggen zet geen zoden aan de dijk. De truc is om deze ook daadwerkelijk in je agenda te gaan zetten. Zo zie je elke week verandering en kom je steeds dichterbij het leven dat je het liefste voor jezelf ziet.

6. Focus op 1 ding tegelijk

“Never half-ass two things. Whole-ass one thing.” – Ron Swanson

Voel je je overweldigd door je takenlijst, neem dan de tijd om serieus te kijken naar wat écht prioriteit heeft en wat opzij gezet kan worden. Er is een bekend boek die hier zeer praktische tips in geeft wanneer je er vaker last van hebt, die ook bij mij in de boekenkast staat. Grip – het geheim van slim werken door Rick Pastoor.

7. Meer fruit en groentes

Suiker is heerlijk voor die instant kick-in-the-butt, maar de dip erna is verschrikkelijk. Probeer wat langzamere suikers tot je te nemen door je fruit inname te verhogen en je maaltijden te verreiken met groentes. Niet aantrekkelijk? Kijk voor recepten waar de groentes in ‘verstopt’ zitten, zoals fruitsmoothies met spinazie, stevige salades met veel vulling, heerlijke zelf gemaakte soepen en gegrilde groentes.

8. Verzorg je huid en haar

Zelfverzorging geeft niet alleen een boost in je zelfvertrouwen, het werkt ook vaak als een domino effect. Als je je haar en huid goed verzorgd, ga je vaak automatisch ook beter eten en gezonder leven. Mijn favorieten zijn op het moment:

Huid:

Haar:

9. Kleding waarin je je goed voelt

Lekker in je vel zitten, het is iets waar we allemaal naar streven. Daarbij komt ook kijken dat het belangrijk is dat je kleding in de kast hebt hangen die je met plezier aantrekt. Wacht niet met jezelf ’trakteren’ op kleding totdat je het gevoel dat je dit verdient. Je verdient het nu al. Kleding waar jij je lekker in voelt, zorgt ervoor dat je je dag goed begint en de lastige obstakels aankan. Zo vind je mij dagelijks in stretchy broeken en wollen truien met het koude weer. Een paar van mijn favorieten vind je in de shop!

Share
Pin
Tweet