Twee jaar later en we zijn nog steeds niet uit de pandemie. Het woord komt me ondertussen ook mijn strot uit. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat je het als student helemaal zat bent om naar dezelfde witte muur te staren. Allereerst wil ik zeggen dat ik het enorm met je te doen heb, ten tweede ben ik hier om jou te helpen daar wat aan te doen. Pandedozel of niet, we gaan wat moois van je studentenkamer interieur maken. In dit artikel ga ik je mijn verschillende tips geven wat je kan doen met jouw studentenkamer (of huisje, mazzelpik) om er een iets vrolijkere boel van te maken. En dat natuurlijk allemaal zo budget en pandedievel-vriendelijk mogelijk!
Inspiratie opdoen
Het begint allemaal met besluiten voor welke interieurstijl je gaat. Weet je niet welke dat is? Dat is een welbekend probleem en daar hebben we een handig trucje voor. De echte vraag is namelijk: hoe wil jij je voelen als je op je studentenkamer zit? Waar wordt je gelukkig van? Dat is iets waar iedereen een antwoord op kan geven.
Die kenmerkende begrippen ga je linken aan een interieurstijl. Zo is iemand die het graag knus, gezellig en inspirerend wil hebben waarschijnlijk al snel blij met een boho, eclectisch of botanisch interieur. Iemand die graag rustig, sereen en opgeruimd wilt leven gaat snel voor Scandinavisch, minimalistisch of modern. Uiteraard hoef je er niet bij ééntje te blijven, het combineren van de interieurstijlen is zeker mogelijk. Het is meer om jezelf een doel in het zicht te geven, waardoor keuzes makkelijker worden voor je toekomstige inrichting. Weet je het nog niet, scrol dan even door de plaatjes hiernaast voor wat inspiratie.
Kleurenschema en plan van aanpak
Waar het kleurenschema gaat bepalen hoe je elk meubelstuk gaat verbinden (ook de marktplaats fondsen), gaat het plan van aanpak bepalen hoe jij je kleine paleisje zo praktisch mogelijk kan indelen. Een veel voorkomende zorg is dat de kamer te donker wordt met een kleur op de muur. Zet deze zorgen opzij! Het beperkt je namelijk alleen maar in de sfeer die je kan neerzetten met een gave kleur op de wand. Een paar tips op een rij:
- Maak een plan van 4-5 kleuren die de basis vormen voor je interieur. De bouwmarkt om de hoek heeft een wand vol met kleurenstaaltjes die je bij elkaar kan leggen. (Met een lijstje eromheen ook erg leuk als wanddecoratie!)
- Probeer gebruikersruimte van meubels zoveel mogelijk te combineren met de verkeersruimte in je kamer
- Kijk naar multifunctioneel gebruik van meubels!
- Niet alle meubels hoeven in de basis wit te zijn om bij elkaar te passen. Een likje verf doet al wonderen!
- Maak een besluit op een basis kleur (wit, lichtgrijs, taupe, zwart, etc) en schaf hier een pot zijdeglans lak van aan. Dit wordt je DIY-vriend. Al die meubels die niet in het kleurenschema passen? Kwast erover en hij hoort bij de set! (tip! Action)
- Als je een grotere kamer hebt, zet niet alles tegen de muur. Dit geeft de ruimte een kleiner gevoel. Probeer meubels eens overdwars te zetten of ‘eilandjes’ te creëren.
- Kijk naar dure meubelstukken die je graag zou willen hebben ter inspiratie en zoek soortgelijke budget stukken op of vind een manier om het zelf te maken!
Meer informatie over kleur? Het handboek voor kleur in je interieur vertelt je meer.
Layering, layering, layering
Altijd last van een kamer die eruit ziet alsof hij niet af is? Te leeg, ongezellig of juist te troeperig? Dé tip voor dimensie in je kamer is door laagjes te creëren. Doordachte laagjes. Alleen hoofdkussens op je bed? Gooi er nog twee sierkussens bij in hetzelfde formaat en een kleinere in het midden. Bam, laagjes. Een vrolijke (getextuurde) plaid erbij en je studentenkamer interieur is al tien keer gezelliger. Plankje met alleen maar boeken? Zet er een vaasje bij, plaats wat boeken horizontaal op een stapeltje met een plantje erop en een print in een lijstje. Bam, laagjes. Probeer het eens uit en je zult verbaasd zijn over het eind resultaat! Bang dat het te troeperig wordt? Hou de 3-stuks regel in je achterhoofd en zet niet meer dan 5 spullen bij elkaar.
10 × je kan het écht zelf
Het lekker zelf doen… het is zowel leuk voor de portemonnee als de lege agenda’s op het moment. Niet iedereen is echter een handige Harry of heeft een arsenaal aan tools beschikbaar. Daarom een lijst met 10 DIY’s die iedereen kan uitvoeren zodat ook jij jouw studentenkamer interieur kan opleuken en die witte wand een stuk aantrekkelijker wordt. Klik op het plaatje om naar de DIY te gaan.
- Hoofdbord met verf
- Geen behang maar verf stempels
- Kringloop vazen schilderen
- Kringloop portretten color-dipping
- Leuke textiel inlijsten
- Verschillende nachtkastjes
- Aardappel stempel op textiel
- Houten bolletjes kroonluchter
- Fringe kroonluchter (en bloemetjes wand)
- Niet-permanente lambrisering
Koos inspiratieloos
Als je alles hebt doorgelezen, dan weet je praktisch gezien hoe je het updaten van jouw studentenkamer inrichting kan aanpakken. Heb je echter nog wat inspiratie nodig om echt tot een plan te komen? I got you. Op Pinterest heb ik een speciaal bord gemaakt waar jij doorheen kan scrollen. De pandeduvel mag dan nog niet over zijn, jouw studentenkamer is straks in ieder geval een plek waar je graag vertoeft gedurende de lockdown.
@aceatelier
Afbeeldingen: