Hoe kies je de juiste kleur voor je slaapkamer? Of voor je woonkamer? En hoe zit het met kleuren combineren in dezelfde ruimte? Als interieur ontwerper en architect heb ik dagelijks te maken met kleuren schema’s. Hierdoor weet ik dat het antwoord vaak afhankelijk is van je persoonlijkheid. Samen met bewezen technieken en theorieën kijk ik vervolgens naar de ruimte en stel ik een kleuren schema samen. In dit artikel neem ik je mee, zodat ook jij straks de juiste kleur kan kiezen.

Het kleurenwiel
Het bekende kleurenwiel, we kennen hem allemaal. Uitgevonden door Isaac Newton in 1666 en in het heden nog dagelijks gebruikt. Het is de heilige graal voor veel creatieve beroepen, waaronder die van de interieurontwerper. Het kleurenwiel vertelt ons alles over de compositie van verschillende kleuren.
Laten we beginnen bij de basis.
Er zijn drie primaire kleuren: rood, geel en blauw.
De drie secundaire kleuren ontstaan wanneer je de primaire kleuren mixt: groen, oranje en paars. De laatste zes tertiaire kleuren maak je door de primaire en secundaire kleuren te mixen.

Als je een rechte lijn door het kleurenwiel zou trekken, separeer je automatisch de warme kleuren van de koude kleuren. Dit is essentiële kennis voor het kiezen van kleuren voor je interieur. Ik heb het eerder benoemd in dit artikel, waarin ik uitleg welke tools een interieur ontwerper allemaal gebruikt bij het inrichten van een ruimte. De ondertoon van een kleur is zeer belangrijk.
Warme kleuren worden in het algemeen geassocieerd met energie, actie en comfort. Koelere kleuren geven een gevoel van kalmte, rust en zijn sereen. Je zou dus het liefste een kleur kiezen voor de ruimte die matcht met de activiteit die er plaats vindt. Rustige kleuren voor rustige activiteiten en krachtige kleuren voor ruimtes voor energie.
Tint, toon en saturatie
De gemiddelde potlood doos heeft ondertussen 50 kleuren. Dit zijn er heel wat meer dan de 12 die net zijn benoemd. Een kleurenwiel hier op kantoor die alle mogelijkheden voor verf laat zien heeft er wel 5051. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden, maar waar komt dat nou door?

Het begint allemaal met de originele kleur, welke vervolgens veranderd door de tint, toon en saturatie. De tint van een kleur ontstaat wanneer je er wit bij voegt. Dit maakt een rood, roze bijvoorbeeld. De toon is een kleur waar zwart bij is toegevoegd, wat een rood ook wel bordeaux maakt. De saturatie van een kleur is de combinatie van de twee en je dus grijs toevoegt. Een kleur wordt daardoor donkerder, maar de intensiteit neemt af.
Deze aanpassingen zorgen ervoor dat er een ontelbaar aantal kleurvariaties mogelijk zijn. En net zoals de originele 12 kleuren invloed hebben op onze gemoedstoestand, zo doen de andere duizenden. The tint, toon en saturatie delen meden in hoe we reageren op de gekozen kleur.
Interieur kleurenschema
Het kleurenwiel is ook een handige tool in het samenstellen van kleurenschema’s. Deze standaard samengestelde combinaties zijn perfect om te controleren hoe de relaties is tussen bepaalde kleuren. Niet alleen de interieurarchitect gebruikt deze standaard samenstellingen, ook kunstenaars en grafisch ontwerpers refereren hiernaar.

Complementaire kleuren
De kleuren die tegenover elkaar liggen in het wiel zijn het meest contrasterend. Dit zorgt ervoor dat ze echt spreken. Het gebruik van veel contrasterende kleuren zorgt er dan ook voor dan je ene schreeuwend interieur krijgt. Daarom is het advies om contrasterende kleuren alleen als accent kleuren te gebruiken in kleinere hoeveelheden. Dit geeft het interieur pit!
Analogen kleuren
Het favoriete kleurenschema van vele ontwerpers is die van de analoge kleuren. Ook ik zweer er bij! In dit schema gebruik je drie kleuren die direct naast elkaar liggen in het wiel. Dit zou bijvoorbeeld een tint van oranje, geel en rood kunnen zijn. Een andere regel die vervolgens door interieur ontwerpers wordt toegepast is de 60-30-10 regel. Dit zorgt voor een prachtig gebalanceerd plaatje. 60% van de ruimte heeft de basis kleur, 30% is de ondersteunende kleur en 10% heeft de accentkleur. Dit zou zich bijvoorbeeld vertalen naar:
60%: Muren, grote vloerkleden en groot meubilair
30%: Accent stoelen, raambekleding, beddengoed en kleine vloerkleden
10%: Sierkussens, kunst en accessoires.
Triadische kleuren
De triadische kleuren vormen een driehoek op het kleurenwiel, met allemaal dezelfde ruimte er tussen. Deze kleuren zijn harmonieus met elkaar, maar hebben ook een bepaald contrast. Dit betekent dat ook hier een regel van ‘met mate’ geldt. Als je het niet goed uitbalanceert, kan het al snel te schreeuwerig worden. Een idee hier is ook om de 60-30-10 regel toe te passen.
Monochrome kleuren
Dit schema is bekend voor velen en is ook een veel toegepast schema door ontwerpers. Een relatief simpele techniek, het gebruikt namelijk maar 1 kleur op het wiel. Er wordt vervolgens gespeeld met tint, toon en saturatie, wat er voor zorgt dat er een interessant schema ontstaat. Dit schema is perfect voor de minimalistische interieurs, waar de neutralen zoals grijs, beige, bruin en wit vaak worden toegepast. Let bij deze techniek wel goed op de ondertoon van een kleur! Een beetje blauw of rood bij de tint gaat al snel spreken.
“
Een goed doordachte kleurkeuze kan helpen in het positief beïnvloeden van je humeur. Laat jouw persoonlijkheid stralen!
Waarom is dit belangrijk om te weten?
Kleuren beïnvloeden ons humeur, net zoals de combinatie van kleuren dit doet. De effecten van kleuren op onze gemoedstoestand wordt al eeuwen onderzocht, en ook de moderne psychologie lust er koek van. De resultaten van deze studies worden gebruikt door de bijna alle creatieve beroepen. Ontwerpers, marketing, branding, architecten, en interieurarchitecten gebruiken de tool ‘kleur’ om een sfeer neer te zetten. We besluiten als mens binnen 90 seconden of we iets mooi of leuk vinden, puur op basis van de kleur. Dit is hoe belangrijk het is om de juiste te kiezen!
Nu dat je gelezen hebt welke kleuren theorieën en schema’s er zijn, kan ook jij precies kiezen wat je wilt overbrengen in een ruimte. Je kan jouw persoonlijkheid laten stralen! Op die manier voelt het altijd alsof je thuis komt, en dat is mijn doel.
Hoe pas je dit toe?
Kies een sfeer
Dit is waar je gaat kijken naar je persoonlijke smaak en je eigen persoonlijkheid. Waar de één van een kalme slaapkamer houdt, mag de slaapkamer voor de ander juist spreken. Dit hangt af van je eigen voorkeuren. Mijn eigen persoonlijke voorkeur is bijvoorbeeld een slaapkamer die kalm en warm is, een plek waar ik echt tot rust kan komen en die me omarmt. Een monochroom of analogen kleuren schema zou hier het beste bij passen, in combinatie met warme tinten. Iemand die ook van een kalme slaapkamer houdt, maar deze liever sereen heeft, zou eerder voor de koelere kleuren gaan. Het kiezen van kleuren zit verstopt in die nuances van gevoelens. Kijk dus goed naar wat de kleuren doen met je gevoelens voordat je deze toepast in een ruimte.
Kijk naar je interieur stijl
Materialen hebben hun eigen kleurengroep waar ze bij horen. Zo is een donkere hout kleur met een rode ondertoon net een andere groep dan die lichte houtkleur die je veel bij Scandinavische interieurs ziet. De kleuren die dit complimenteren kunnen daardoor ook anders zijn. Houdt bij het kiezen van kleuren dus je interieur stijl voor meubels in gedachten. Kijk goed welke kleuren er al zijn en waar die vallen op het kleurenwiel. Met deze gegevens ga je vervolgens kijken naar het best toe te passen kleurenschema.
Probeer het uit!
Kies nooit een kleur zonder deze eerst gezien te hebben in de ruimte waar hij moet komen. Dit gaat veel teleurstelling voorkomen! De verlichting in een kamer speelt namelijk enorm veel mee in hoe je een kleur ervaart. De Tl-verlichting in een bouwmarkt heeft een compleet andere temperatuur dan de plafondlamp in jouw kamer. Dit geldt niet alleen voor kunstlicht, het zonlicht heeft ook invloed. Een kamer die voornamelijk ochtendlicht ziet zal koeler lezen dan een kamer die het avondzonnetje ziet. Zorg er dus voor dat je de kleur kiest wanneer je in de ruimte bent waar die moet komen. Je kan dit doen door een klein stukje proef op de wand te schilderen, dit is de meest directe en duidelijke manier om te zien wat de kleur doet. Het is ook mogelijk om een kleuren waaier te pakken en deze te bekijken, hou wel rekening met het feit dat de reflectie van papier er al voor kan zorgen dat je de kleur net anders leest.

Dat is het! Je kunt de kleuren voor je interieur kiezen
Ik hoop dat dit handboek voor kleur in je interieur je heeft geholpen. Als interieurontwerper is het mijn missie om er voor te zorgen dat je écht thuis kan komen, in een ruimte die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Ga je aan de slag met dit handboek? Laat het me vooral weten! Ik kan niet wachten om de resultaten te zien.
[…] informatie over kleur? Het handboek voor kleur in je interieur vertelt je […]